Hout- en marmerimitaties

Leo Scholten beheerst alle facetten van het imitatieschilderen van materialen zoals marmer, houtsoorten en gesteenten. Ook het verfijnd patineren hoort daarbij. Deze kennis en vaardigheid is onmisbaar bij het herkennen, conserveren en zonodig restaureren van oude decoratieve afwerkingen.

Planmatig onderhoud is de beste garantie voor de langdurige instandhouding van een monument….

De conservering en het herstel van de kleurige afwerking van een monument hangt nauw samen met het onderhoud van het monument zelf. Planmatig onderhoud zorgt voor behoud van het gehele ensemble en, niet onbelangrijk, beheersbare kosten.

Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een laagje goud..

Leo Scholten beheerst alle variaties van dit arbeidsintensieve ambacht, dat reeds in verscheidene antieke beschavingen werd toegepast.

Muurschilderingen en secco’s conserveren

Leo Scholten is gespecialiseerd in het conserveren van muurschilderingen en secco’s. Deze worden op vakkundige wijze geconserveerd c.q. gerestaureerd, zodat de verdere achteruitgang van deze schilderingen wordt voorkomen.

Restaureren is een vak apart….

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die de kennis en liefde voor dit vak hebben en op een goede en verantwoorde manier schilderingen of schilderijen kunnen restaureren.

Vergulden

Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een laagje bladgoud. Verscheidene antieke beschavingen beheersten de kunst van het vergulden al. (Egyptenaren, Etrusken, Kelten).

Er zijn veel uiteenlopende technieken voor vergulden. Polimentvergulden is de meest arbeidsintensieve methode van vergulden en de meest ambachtelijke. Deze methode kan alleen binnen worden toegepast, zoals op spiegel- en schilderijlijsten, iconen, houtsnijwerk, ornamenten en beelden. Het resultaat wordt verkregen door een uitgekiend samenspel van ondergrond, polijsten en eventueel patineren.

Veel gebruikt voor bijvoorbeeld schilderijlijsten is het inleggen van bladgoud in mixion. Voor een goede hechting en hoogglans wordt in de regel met een agaat gebruineerd. De traditionele polimentvergulding is, op basis van water met bindmiddel van dierlijke lijmen of eiwit. Deze vorm van vergulden is polijstbaar. De mixtionvergulding op basis van olie of acrylaat is niet polijstbaar. Leo Scholten kan deze beide methodes aanbieden, alsmede de toepassing van slagmetalen zoals bladzilver en bladkoper.

Website Realisatie: A!tention