Hout- en marmerimitaties

Leo Scholten beheerst alle facetten van het imitatieschilderen van materialen zoals marmer, houtsoorten en gesteenten. Ook het verfijnd patineren hoort daarbij. Deze kennis en vaardigheid is onmisbaar bij het herkennen, conserveren en zonodig restaureren van oude decoratieve afwerkingen.

Planmatig onderhoud is de beste garantie voor de langdurige instandhouding van een monument….

De conservering en het herstel van de kleurige afwerking van een monument hangt nauw samen met het onderhoud van het monument zelf. Planmatig onderhoud zorgt voor behoud van het gehele ensemble en, niet onbelangrijk, beheersbare kosten.

Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een laagje goud..

Leo Scholten beheerst alle variaties van dit arbeidsintensieve ambacht, dat reeds in verscheidene antieke beschavingen werd toegepast.

Muurschilderingen en secco’s conserveren

Leo Scholten is gespecialiseerd in het conserveren van muurschilderingen en secco’s. Deze worden op vakkundige wijze geconserveerd c.q. gerestaureerd, zodat de verdere achteruitgang van deze schilderingen wordt voorkomen.

Restaureren is een vak apart….

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die de kennis en liefde voor dit vak hebben en op een goede en verantwoorde manier schilderingen of schilderijen kunnen restaureren.

nieuws

Leo Scholten wint schildersvakprijs 2017!
Winnaar in de categorie restauratie en decoratie / Winnaar van de Overall Prijs


Restauratieschilder Leo Scholten is donderdagavond 23 november in het Amstelhotel in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar van de schildersvakprijs 2017.

De manier waarop hij muurschilderingen in de Goirkese kerk in Tilburg heeft aangepakt viel zowel bij de jury als publiek in de smaak. Scholten hoort bij een team dat twee jaar werkte aan een opknapbeurt. Hij was voor de vijfde keer genomineerd, won al eens de publieksprijs en was gebrand op de juryprijs. Dat eerbetoon is er nu dus.

Zie ook: Omroep Gelderland | De Gelderlander

 


Goirkese kerk, Tilburg

Naast 2013, 2014 en 2015  zijn wij ook in 2017 genomineerd voor de National SchildersVAKprijs!

Met deze prijs wilt de Nationale SchilderVAKprijs het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen ze het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten zoals opdrachtgevers. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Klik op het logo


Uitgevoerd in opdracht van Fam Melchers. Hout en op ramen en vensters, marmerimitatie op verschillende schouwpartijen in verschillende stijlkamers verguldwerk, reconstructie plafond schildering, special paint in bruid suite.


 

Schilderwerk en restauratie Heemstede


 

Wapen van Wageningen verguld


 

Special paints Willemsen Interieurs


 

People of labyrinths


 

Restauratie Goirkesekerk Tilburg met groot succes afgerond


 

Restauratie en schilderwerk Bingerden


 

Deelname Erfgoed Event 2017 vergulden


 

Restauratie plafond Dordrecht


 

Jos ten Horn in Tilburg

Afgelopen jaar zijn de muurschilderingen van Jos ten Horn in de nieuwe apsis van de Goirkese kerk in Tilburg gerestaureerd door Leo Scholten. De kerk is 5 jaar gesloten geweest vanwege een ingrijpende restauratiecampagne en onlangs, in juni 2015 heropend. Dit werd gevierd met een monografie over de Goirkese kerk van collega Joost van Hest, waaronder ook aandacht is besteed aan het werk van deze kunstenaar. Ten Horn is een van de weinigen onder de monumentale schilders uit de expressionistische hoek met een groot oeuvre op het gebied van de muurschilderkunst en hij heeft veel waardering gekregen. Een van de belangrijkste vernieuwingen die in het interbellum zijn beslag kreeg, was de behandeling van de muur als een vel papier: hierbij werd de kleur van de pleister als achter- of ondergrond gebruikt en kwam er veel ‘wit’ in de voorstellingen voor. Ten Horn heeft de muur in de apsis gebruikt als een blad papier waarop hij ogenschijnlijk met houtskool werkte. Dit werk is enig in zijn soort en is een goede reden om een paragraaf uit mijn boek te delen.

Bekijk artikel website: vanhellenberghubar.org


 

Vredespaleis

Naast 2013 en 2014 zijn wij ook in 2015 genomineerd voor de National SchildersVAKprijs!

Met deze prijs wilt de Nationale SchilderVAKprijs het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen ze het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten zoals opdrachtgevers. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVak.nl.

Logo_NSVP_2015

Bekijk nu ook de nominatie video voor de Nationale SchildersVakPrijs 2015!

 


Start restauratie muurschildering van Jos ten Horn
in de Dionysiuskerk ,Tilburg.

De muurschildering is 14 meter breed en 20 meter hoog.


 

 

Doopkapel Goirkesekerk, Tilburg

Gedeeltelijke reconstructie en vrijleggen muurschildering


 

Nieuw verguldwerk


 

Vergulden tekst Airborne oorlogsmonument in opdracht Gemeente Arnhem.

Foto’s: Corrie NijenmantingStartsein voor de restauratie van het monumentale grafmonument van Reinhoud III van Brederode in de Grote Kerk Vianen gegeven.

Restauratie uniek grafmonument in Vianen begonnen.

Bekijk video: Grafmonument Vianen


 

Klooster Dongen, restauratie staties en restaureren van sjablonen op de muren.

De wanden van de kapel van het klooster zijn afgewerkt in een heel bijzondere stijl. Het meanderende patroon in donker groene tinten vormt een heel bijzondere achtergrond voor de staties, die, evenals de wanden, dringend aan restauratie toe waren. Oude en slechte reparaties zijn herstelt, de sterk bladderende verflagen zijn vastgezet. Waar nodig zijn in de wanden door middel van injecties met een vullende lijmstof, de verf- en pleisterlagen weer vastgezet.  Dankzij moderne materialen en technieken, vakkennis en ervaring kon ook hier maximaal behoud van het originele materiaal worden bereikt.


 

Waldorf Astoria Hotel, herengracht Amsterdam, restaureren stijlkamers

Het internationaal bekende Waldorf Astoriahotel heeft een heel bijzondere vestiging geopend in Amsterdam. Aan de Herengracht zijn een aantal panden op even smaakvolle als inventieve wijze samengevoegd en ingericht als stijlvol hotel. De bijzondere afwerkingen in de diverse stijlkamers vroegen om reiniging, conservering en restauratie. Het herstellen van de vergulding en beschildering op lijstwerken en wanden kon worden uitgevoerd met een maximum aan behoud van het originele materiaal. Dankzij inventiviteit in de keus van materialen en technieken kon een evenwicht worden bereikt tussen het behoud van het historische materiaal en het nieuwe gebruiksdoel van de panden.


 

Paalgraf Vianen, Grote Kerk

In de Grote Kerk te Vianen bevindt zich een uniek grafmonument voor Reinoud lll van Brederode. Boven en om het dubbele grafmonument, uitgevoerd in natuursteen, is een baldakijn aangebracht, dat in- en uitwendig is beschilderd. De beschildering is in zeer slechte staat en wordt momenteel gerestaureerd. Daarbij worden de bladderende verfsnippertjes vastgezet, scheuren waar wenselijk, gedicht en de marmerimitatie gerestaureerd. Het werk zal ongeveer een half jaar duren, waarna restauratiespecialisten de natuursteen elementen zullen aanpakken.


 

 Stadhuis Culemborg, historische kamers

Het oude stadhuis van Culemborg is in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd met het oog op tal van openbare functies. Het bezit enkele bijzondere kamers. In de burgemeesterskamer bevindt zich een bijzondere schouwpartij die was uitgevoerd in een rustige mahonie-imitatie.  Deze is later overschilderd en zowel deze, als de oude verflagen bladderen en onthechten. Het bijzondere beeldhouwwerk in de nis van de schouw, verguld en gepolychromeerd, vraagt intensieve en gedetailleerde aandacht: niet alleen laten de oude lagen los, ook zijn er vraagstukken op te lossen zoals al dan niet herstel van verdwenen vergulding, wegnemen van latere overschilderingen en de evidente noodzaak van reiniging.


 

Dionisius Kerk Tilburg, verdere restauratie.

 

In de afgelopen jaren zijn grote delen van de inwendige beschildering gereinigd, herstelt waar nodig en aangevuld waar delen verdwenen waren. In afwachting van financiële middelen is het werk aan de zijbeuken destijds gestopt en is ook de restauratie van de bijzondere beschildering in het koor nog niet aangevangen. Er zijn nu afspraken gemaakt om deze zaken spoedig op te pakken. De eerste proefnemingen voor het herstel van de beschildering in het koor zijn uitgevoerd.


 

Wapensteen Amersfoort verguld met 23,5 karaats goud.


 

Restauratie Kerkorgel Nijmegen voltooid.


Leo Scholten wint publieksprijs tijdens nationale Schildersvakprijs 2013

 

Leo Scholten, Schilder- en Restauratiewerken heeft de Publieksprijs gewonnen van de Nationale Schildersvakprijs 2013. De prijsuitreiking was dinsdagavond 12 november op Paleis ’t Loo in Apeldoorn. Leo Scholten (categorie restauratie- en decoratieschilderwerk) had zijn nominatie te danken aan het terugbrengen van het oorspronkelijke kleurenplan in het schilderwerk van Jachthuis Sint Hubertus.


 

Fotopresentatie Sint Dionysiuskerk Tilburg.

Bekijk hier de de diashow:
http://www.parochiedebrontilburg.nl/virtueletour/StDionysiusTilburg%20-%20Encryp-Internet/St-Dionysius-kerk.html


 

LogoNSVP20131

Leo Scholten genomineerd voor Nationale Schildersvakprijs 2013

De Nationale SchildersVakprijs 2013 nadert de ontknoping. In de categorie ‘Decoratieschilderwerk’ heeft de vakjury Schildersbedrijf Leo Scholten uit Huissen samen met Schildersbedrijf Hans Wolters genomineerd voor de restauratiewerkzaamheden aan het Jachthuis Sint Hubertus in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op 12 november maakt de jury de uiteindelijke winnaars bekend. Tot die tijd kunt u op www.schildersvakprijs.nl  stemmen op úw favoriete project voor de Publieksprijs.

Projectomschrijving
Het terugbrengen van het oorspronkelijke kleurenplan in het schilderwerk van Jachthuis Sint Hubertus. Dit conform de toegepaste materialen en kleuren door Bart van der Leck, zoals blijkt uit verfhistorisch onderzoek. De naoorlogse verflagen (alkydharsverf) op stalen kokerbalken en flenzen zijn verwijderd, waarbij de oorspronkelijke verflaag moest worden behouden. De kokerbalken zijn voorzien van een brandwerende laag en daarna, evenals de flenzen, opnieuw geschilderd met een authentieke lijnolie. Voorts reinigen en retoucheren van de geglazuurde stenen van wanden en plafonds. Herstel politoerwerk deuren en het vervangen van alle glaslatten door stopverf, conform oorspronkelijke situatie. Reinigen van de gevelbeglazing middels polijstpoeder en regulier buitenschilderwerk.

Motivatie inzender
“Het Jachthuis Sint Hubertus in het Nationale Park de Hoge Veluwe wordt gezien als een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Een ‘Gesamtkunstwerk’ uit 1920 van architect H.P. Berlage. De restauratie van het Jachthuis omvat een grote diversiteit aan disciplines op het gebied van restauratieschilderen. Een omvangrijk project, waarbij gelijktijdig met de schilderwerkzaamheden ook andere bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden plaatsvonden. Goede communicatie en planning zijn dan ook cruciaal. Voorts is de samenwerking tussen twee bedrijven, Schilder- en Restauratiewerken Leo Scholten en Schildersbedrijf Wolters en, bijzonder te noemen.”


 

 Zwolle gerestaureerd

De middeleeuwse kerk in het centrum van Zwolle is gerestaureerd en verbouwd. Wel een half jaar is Leo Scholten Schilder- en Restauratiewerken uit Huissen ( Hobéon SKO gecertificeerd), met gemiddeld drie tot vier personen bezig geweest om deze omvangrijke restauratieklus te klaren.

“Een mooi voorbeeld hoe een oude kerk kan worden behouden, door het een compleet nieuwe functie te geven”, aldus Leo Scholten, die in eerste instantie bij het restauratieproject werd gehaald om de unieke plafondschilderingen veilig te stellen en die  in een later stadium ook verantwoordelijk was voor de complete restauratie van het kerkorgel.

009-(2)

 


 

Jachthuis Sint Hubertus in Otterlo uit de steigers

De restauratie van Jachthuis Sint Hubertus nadert haar voltooiing. Medio juli gaat het voormalige buitenverblijf van Anton en Helene Kröller-Müller weer open voor het publiek. In april 2014 is de klus echter pas helemaal geklaard en zijn de puntjes op de i gezet.

Leo Scholten Schilder- en Restauratiewerken uit Huissen had een belangrijk aandeel in deze grondige opknapbeurt. Het vele kleurrijke tegelwerk in het interieur en al het schilderwerk is overgedaan. Alles moet er straks precies zo uitzien als Berlage het destijds heeft bedoeld.

Website Realisatie: A!tention