· 

Ornamentenplafond in monumentaal pand

 

Leo restaureert ornamentenplafond in monumentaal pand:'Zo kom je ze niet vaak tegen'.

 

DOESBURG - Loslatende stuclagen, scheurvorming, extreme vuilaanhechting en verkeerd uitgevoerde reparaties. De plafonds in het voormalige doktershuis aan de Koepoortstraat in Doesburg waren er belabberd aan toe.

 

Twee maanden werkte restaurateur Leo Scholten aan het herstel van de ornamentenplafonds in het pand. Gisteren legde hij de laatste hand aan de werkzaamheden. De plafonds zijn weer als nieuw. 

 

,,Heel bijzonder”, zegt Scholten over de ornamentenplafonds in het Doesburgse pand, dat dateert uit 1871. De ornamenten zijn opgebouwd uit verschillende lagen, de plafonds zijn rijk beschilderd. ,,Deze kwaliteit zie je niet vaak. Het zijn hoogwaardige schilderingen, met subtiele bloemmotieven.”

 

‘Krachtsexplosie’

Het voormalige doktershuis kreeg vorig jaar een nieuwe eigenaar. Die constateerde dat de fraaie plafonds in het monumentale pand gerestaureerd moesten worden. ,,Er zaten scheuren in, die slecht hersteld waren”, zegt Scholten. ,,Van de week vertelde iemand mij dat de Duitsers de Martinikerk hier vlakbij in de Tweede Wereldoorlog hebben laten springen. Het is goed mogelijk dat door die enorme krachtsexplosie de plafonds zijn gaan barsten en scheuren.”

 

Paleis Soestdijk

Scholten runt een schilders- en restauratiebedrijf in Huissen. Hij verrichtte werkzaamheden in onder meer Paleis Soestdijk, het Vredespaleis in Den Haag, het Waldorf Astoria Hotel in Amsterdam, Kasteel Doornenburg en het Teylers Museum in Haarlem. In 2017 won Scholten de SchildersVakprijs. 

 

In het pand naast het voormalige doktershuis aan de Koepoortstraat werkt Scholten momenteel aan een nieuwe plafondschildering: witte wolken tegen een blauwe lucht.


Interesse in een offerte of afspraak?

Leo Scholten B.V.

Hoge Woerd 12 | 6851 EV Huissen

info@leoscholten.nl 

 026-325 79 51  |  06-531 300 12